Marjoleine de Vos (1957) is dichter, essayist en columnist. Ze schrijft in NRC over kunst, literatuur en koken, en heeft sinds 1995 een tweewekelijkse column waarin ze via een literair-levensbeschouwelijke bril naar de wereld kijkt. De nieuwste selectie hiervan werd gebundeld in Het is zo vandaag als altijd (2011). In haar essaybundel, Doe je best (2018), ‘stelt De Vos vragen bij datgene waar we doorgaans geen vragen (meer) bij stellen, ze keert werkelijkheden om in hun tegendeel, en legt bloot wat je misschien liever onder het tapijt zou houden. Het prettige van haar denk- en schrijfstijl vind ik vooral de luchtige openheid ervan. Het is of de wind [..] er vrij doorheen blaast. (Liesbeth Gijsbers)


Dit voorjaar verscheen de laatste columnbundel van Bas Heijne (1960), Hoe Hollands wil je het hebben? Achttien jaar lang schreef hij wekelijks voor NRC over Nederland, de politiek, de financiële wereld en vraagstukken over identiteit, nu heeft Heijne besloten hiermee te stoppen: ‘Het afgelopen jaar begon de vorm van de column te knellen, als een mooie maar iets te strakke broek. Juist de broodnodige opwinding over de actualiteit waarop columns gedijen, begon bij mij af te nemen.’ Hij heeft nu meer zin in het essay, het grote opiniestuk, vaker een interview, projecten van langere adem. Bas Heijne publiceerde ook romans en verhalen. Daarnaast schreef hij spraakmakende essays, waaronder Staat van Nederland en Wereldverbeteraars (beiden in 2017). Vorig jaar ontving hij de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend werk.
 

Aanvang

20.00 uur in de TAQA-zaal

Volgende Literaire Avonden

 

Kaarten

De abonnementen voor de Literaire Avonden zijn UITVERKOCHT.
Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 13,50 worden gereserveerd bij De Eerste Bergense Boekhandel
 
Eerste Bergensche Boekhandel
Oude Prinsweg 11, Bergen
Telefoon 072 - 5812481