Wandel mee door Bergen tijdens de Teckeltocht aanstaande zondag! Meer info onder Te doen

Melding sluiten

Basisscholen

Leerlingen aan basisscholen maken spelenderwijs kennis met kunst en het museum in diverse programma’s.

Kleurpraat en Vormentaal

Welke kleuren en vormen ken je allemaal? En welke kleuren en vormen kun je ontdekken in de tentoonstelling? En hoe wordt kleur en vorm gebruikt door de kunstenaar? Kleuters leren spelenderwijs kleuren en vormen ervaren. Zo kun je kleur gebruiken om een emotie uit te drukken en kun je met vormen allerlei objecten maken. De kinderen maken tijdens de museumwandeling ook een eigen kunstwerkje geïnspireerd op de tentoonstellingen.

Duur museumles: 60 minuten
Groep: groep 1-2
Kosten: 59 euro per groep (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Verf vol verhalen

Via een interactieve rondleiding vol vragen, verhalen en kunstkijkspelletjes ontdekken de leerlingen van groep 3 en 4 de tentoonstellingen. Hoe maakt een kunstenaar een kunstwerk en welke materialen worden gebruikt? Welke verhalen gaan er schuil achter de kunstwerken? En hoe denk je dat zo’n verhaal af loopt? Kunst prikkelt de fantasie. De kinderen maken tijdens de museumwandeling ook een eigen kunstwerkje geïnspireerd op de tentoonstellingen. 

Duur museumles: 90 minuten
Groep: 3-4
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Charlotte Caspers, Nog steeds, 2017. Historisch linnenpapier, historische schildering en eigentijdse toevoeging, potlood, eitempera, bladgoud. Courtesy de kunstenaar.

Kijken is een kunst

Door met een open blik naar kunstwerken te kijken en hierover te praten ontdekken leerlingen van groep 5 en 6 samen de verborgen boodschap van kunst van toen en nu. Wat zie ik? Wat betekent dat? En wat vind ik ervan? Tijdens de actieve rondleiding door de tentoonstelling maken de kinderen kennis met de bouwstenen van een kunstwerk: beeldaspecten (tekentechniek, compositie, donker/licht, kleurgebruik, vorm, etc.), materiaal en betekenis. Zo zetten de kinderen hun eerste stappen op het gebied van kunstbeschouwing. Tijdens de museumwandeling wordt ook een eigen kunstwerkje gemaakt, geïnspireerd op de tentoonstellingen. 

Duur museumles: 90 minuten
Groep: 5-6
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Kunst & ik

Dit programma laat leerlingen in groep 7 en 8 kennismaken met kunst van toen en nu. Tijdens de museumwandeling komen er allerlei kunstvormen voorbij en ervaren ze een vorm van expressie die niet alledaags is. Door kunst te ontleden en te verbinden aan de eigen leefomgeving en hedendaagse maatschappelijke kwesties, leren ze anders kijken: naar de wereld, naar elkaar en naar zichzelf. Vol inspiratie maken de leerlingen tijdens deze museumwandeling allerlei creatieve opdrachten, individueel én samen.

Duur museumles: 90 minuten
Groep: 7-8
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Floris Jespers, Bonjour Ostende, 1926 - 1927. Olieverf op doek. Privé collectie, courtesy Patrick Derom Gallery, Brussel

NIEUW! STUDIO C workshop voor BSO

In deze museumles, speciaal voor BSO’s, gaat een teamlid van Studio C met de kinderen op pad door het museum om inspiratie op te doen. Vervolgens gaan zij aan de slag in Studio C, de creatieve werkplaats van het museum. Hier maken de leerlingen eigen kunst om mee te nemen! Eventueel kan er ook met een thema op aanvraag worden gewerkt.

Duur museumbezoek: 90 minuten
Wie: alle leeftijden
Omvang: minimaal 6, maximaal 16 kinderen. Bij grotere groepen graag mailen voor mogelijkheden naar educatie@kranenburgh.nl  
Kosten: 3,50 per kind

Reserveren

Programma’s moeten minimaal twee weken van tevoren worden aangevraagd. Tot 48 uur van tevoren kunt u nog kosteloos annuleren, hierna brengen wij 50% in rekening. Neem voor meer informatie of het boeken van een van onze programma's contact op via educatie@kranenburgh.nl.