het laatste nieuws

Recordaantal bezoekers voor KRANENBURGH

27 november 2014 -

Het eerste openingsweekeinde van de tentoonstelling Lucebert. Thuis in Bergen trok een recordaantal bezoekers. In twee dagen tijd liepen duizend mensen langs de kassa. Nog niet eerder kwam er zo veel publiek in één weekeinde naar KRANENBURGH, culturele buitenplaats in Bergen.

Publiekstrekker is het nagebouwde atelier van Lucebert, waar mensen doorheen kunnen lopen en overal aan mogen zitten; van verftube tot aan sigarettenpeuk. Er staat een pick-up om platen te draaien. Bezoekers kunnen er ook even zitten en in één van Luceberts boeken kijken.

Lucebert. Thuis in Bergen loopt nog tot en met 12 april 2015. Er zijn schilderijen, tekeningen, foto´s, films en persoonlijke verhalen van mensen die Lucebert (1924-1994) hebben gekend. Eén zaal is gewijd aan zijn poëzie. Daar kan iedereen een gedicht afscheuren en mee naar huis nemen. Ook kan het publiek zelf aan de slag en in Luceberts geest oneliners op de muur schrijven en tekeningen maken om aan de muur te prikken. Daar maken veel mensen gebruik van.
 
Lucebert (pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk) is één van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw. Het grootste deel van zijn leven werkte hij in zijn atelier in Bergen. Ook woonde hij korte tijd in de villa van KRANENBURGH. Daar is nu de tentoonstelling Chaos in schoonheid van leden van het Kunstenaarscentrum Bergen (KCB). Zij lieten zich inspireren door Lucebert, die ook lid was van het KCB.

Foto-onderschrift: Reconstructie van het atelier van Lucebert op de tentoonstelling Lucebert. Thuis in Bergen in KRANENBURGH. Foto: Peter H. Toxopeus