Dagprogramma in Museum Kranenburgh

De eerste- en tweedeklassers van het PCC, 5 klassen in totaal, zijn in januari te gast geweest in Museum Kranenburgh. Voor iedere klas was er één dag gereserveerd waarop zij aan de slag gingen met beeldende kunst en film. ’s Ochtends werden de tentoonstellingen bezocht ter inspiratie, om daarna in de Tuinzaal in groepsverband een kunstwerk te creëren van alledaagse objecten. De creatieve geest van kunstenaar Jeroen Henneman, over wiens werk het museum momenteel een tentoonstelling organiseert, stond centraal in het werkproces van de leerlingen; onderzoeken van het alledaagse, focus op de kleine dingen om je heen, nieuwsgierigheid en buiten de kaders denken. De grootste bouwwerken, heuse installaties en verrijdbare kunstobjecten ontstonden in een uur tijd. De leerlingen werden hierin begeleid door lokale kunstenaars, museumdocenten en kunstdocenten van de PCC Bergen.

Het middagprogramma bestond uit een filmworkshop waarin twee professionele filmmakers de leerlingen de opdracht gaven om reclamespotjes voor hun eigen kunstwerk te maken. Uitdagend aan de opdracht was de vraagstelling: ‘Welk maatschappelijk probleem lost jullie kunstwerk op?’ Dankzij de samenwerking met de Filmhub Nederland, kon er gebruik worden gemaakt van iPads waardoor de leerlingen alles zelf konden filmen, monteren en geluid konden opnemen.

Samenwerking Museum Kranenburgh, gemeente Bergen en PCC

De tentoonstelling Social Art: Petrus Canisius College in Museum Kranenburgh is een samenwerking tussen Museum Kranenburgh, de Gemeente Bergen en het PCC. De kunstwerken en reclamefilmpjes worden tot en met 12 februari tentoongesteld in de Tuinzaal van Museum Kranenburgh onder de titel Social Art. De tentoonstelling is niet alleen toegankelijk voor vrienden en familie van de leerlingen, maar ook voor het reguliere museumpubliek! Met Jeroen Henneman als inspiratie voor de kunstwerken, en het maatschappelijke karakter van de reclamefilmpjes vormt de tentoonstelling een mooie aanvulling op het huidige tentoonstellingsaanbod van Museum Kranenburgh.