Museum Kranenburgh presenteert de eerste museale solotentoonstelling in Nederland van de Chinese kunstenaar Dan Zhu (1985). Zhu maakt verfijnde tekeningen, schilderijen en muurschilderingen, waarin fictie en realiteit op organische wijze samenvloeien tot nieuwe werelden.
Het werk van Dan Zhu bevat veel onderwerpen en gebeurtenissen uit haar eigen leven en dromen. Zo tekent en schildert zij wat er zich afspeelt in haar dagdromen, verbeeldt zij herinneringen aan vroeger, en figureert haar vader vaak in haar werk. Ook is er in haar tekeningen en schilderijen ruimte voor heel universele, herkenbare thema’s zoals leven en dood, het planten- en dierenrijk en alledaagse situaties als samen koffie drinken.
De aandacht voor haar persoonlijke geschiedenis gecombineerd met haar belangstelling voor filosofie, natuurwetenschappen en mystiek maakt Zhu’s werk energiek, intrigerend, zelfs mysterieus en lastig te doorgronden. Voortdurend wisselen thema’s elkaar af, vloeien naadloos in elkaar over, of wringen juist met elkaar. Het dieren- en plantenrijk dat regelmatig een belangrijke speelt in haar werk, is een verwijzing naar haar eigen geschiedenis; haar vader was illustrator voor een wetenschappelijk bureau van de Chinese overheid, waar hij met name dieren en planten tekende.
Dan Zhu studeerde design en communicatie in China en kunst en design in Duitsland. Ze was van 2018 tot 2019 resident bij de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 2020 won zij de Koninklijke prijs voor vrije schilderkunst. Gastcurator van de tentoonstelling in Museum Kranenburgh is kunsthistoricus Melchior Jaspers.