Museum Kranenburgh wijdt een tentoonstelling aan het oeuvre van schilder Dirk Filarski (1885-1964), met speciale aandacht voor de periode 1907-1925. Dit tijdvak vormt het hoogtepunt in Filarski’s artistieke carrière, waarin hij met bijzondere vernieuwingen bijdraagt aan de ontwikkeling van Nederlandse schilderkunst.
Filarski is vooral bekend als lid van de Bergense School. De schilderijen die hij vanaf 1915-1916 maakt, zijn geschilderd in de expressionistische stijl en in het donkere palet dat de Bergense School kenmerkt. De jaren voorafgaand aan deze stijlperiode zijn echter minstens zo bijzonder. Vanaf 1907 maakt Filarski deel uit van de voorhoede van het Nederlands Luminisme, een beweging die in de eerste jaren van de twintigste eeuw in Amsterdam is ontstaan. In navolging van de Impressionisten schilderen onder anderen Mondriaan, Sluijters en Gestel landschappelijke taferelen in lichte kleuren. In de zomer van 1907 arriveert Dirk Filarski voor het eerst in Bergen en zal hier zijn vroegste luministische werk schilderen.
Net als tal van andere kunstenaars die tot de Bergense School worden gerekend, reist Filarski veel. Zijn belangrijkste werken schildert hij niet alleen in Bergen, maar ook op het Noord-Duitse eiland Norderney (1911) en tijdens twee reizen naar Zwitsterland (1912-1914 en 1916-1917). Het verblijf in Zwitserland inspireert hem zeer en is bepalend voor de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap.
De tentoonstelling vertelt het verhaal van een reizende kunstenaar die vol inspiratie terugkeert naar Bergen. De tentoonstelling omvat werken uit de hele carrière van Filarski, maar focust op de periode 1907-1925.
In de tentoonstelling zijn belangrijke werken uit de eigen collectie van Museum Kranenburgh te zien, naast werken uit museale en particuliere collecties. De tentoonstelling wordt samengesteld door kunsthistoricus en gastcurator Eliane Odding.